Solomierz to urządzenie niezbędne w wielu miejscach. Zazwyczaj spotykamy je w laboratoriach, gdzie dokonywany jest szereg badań. Czym cechuje się taki sprzęt? Gdzie znajdziemy urządzenie? Jak z niego korzystać?
Szerokie zastosowanie solomierza
Poza laboratorium, solomierz może nam się przydać także:
- w wędliniarstwie,
- w przetwórstwie,
- przy produkcji sera.
Dokonanie pomiaru stężenia soli nie jest skomplikowanym zadaniem, jednak wymaga doświadczenia co do tego, jak odczytywać wyniki. Praca w laboratorium jest wymagającym zajęciem. W tym miejscu każdego dnia pracujemy z narzędziami nowoczesnymi i precyzyjnymi, które pozwalają sprawnie wykonać pracę. Niezwykle ważne jest postawienie na produkty dobre jakościowo i niezawodne, tak aby jakość naszej pracy była na najwyższym poziomie.

Pomiar stężenia soli
Solomierz służy do pomiaru stężenia soli. Jeśli chcemy wykonać to zadanie z użyciem sprzętu, na początku należy wlać do wąskiej menzurki badaną ciecz w ilości, jaka pozwala na swobodne zanurzenie pływaka. Kolejnym krokiem jest włożenie areometru do menzurki oraz odczytanie stężenia roztworu bezpośrednio ze skali. Zazwyczaj pomiary podaje się w gramach soli na 1 litr wody. Urządzenie może być wyskalowane w temperaturze 20 stopni Celsjusza, dlatego płyn badany musi posiadać taką samą temperaturę.
Zakupu solomierza dokonamy w sklepach online. Bogata oferta i atrakcyjne ceny są sporym atutem zakupów internetowych. Ponadto, skorzystamy ze wsparcia sprzedaży podczas doboru urządzenia idealnego do laboratorium.