Jest wiele urządzeń, które ułatwiają i przyśpieszają wykonywanie niektórych czynności. Jednym z nich jest elektryczny destylator wody. Oszczędza czas i zmniejsza koszty.
Zasady działania
Destylator elektryczny to profesjonalne urządzenie do uzyskania kilku lub kilkunastu litrów wody destylowanej z wody kranowej.
Destylator składa się z kotła na wodę, chłodnicy kondensacyjnej i pojemnika zbiorczego na wodę destylowaną. Po napełnieniu kotła woda podgrzewana jest we wbudowaną na dnie grzałkę. Pod wpływem temperatury woda zamienia się w parę i przekazywana jest do chłodnicy. Tam jest najpierw kondensowana para, a potem schładzana. Pod wpływem niskiej temperatury para się skrapla i woda spływa do zbiornika.
Zalety destylatora elektrycznego
Destylator elektryczny zapewnia stały dostęp do wody destylowanej, co jest szczególnie ważne w przypadku szpitali i gabinetów lekarskich.
Największą zaletą tego typu destylatorów jest ich łatwa obsługa polegająca na napełnieniu wodą i włączeniu. Destylatory większe mogą być bezpośrednio podłączone do stałego zasilania wodą.
Destylator elektryczny nie wymaga żadnej kontroli ani nadzoru podczas pracy, w tym czasie można wykonywać zupełnie inne czynności.
Destylatory różnią się między sobą pojemnością i mocą. To od tych parametrów zależy ich wydajność. Te najprostsze produkują 1 l wody na godzinę, te większe do kilkunastu lub kilkudziesięciu litrów. Wielkość należy dopasować do potrzeb.