Czym jest zamrażarka niskotemperaturowa?

Zamrażarka niskotemperaturowa jest niezbędnym wyposażeniem każdego laboratorium. Zapewnia ona bezpieczne przechowywanie próbek biologicznych, różnego rodzaju odczynników bądź leków, które ma kluczowe znaczenie dla utrzymania integralności produktu.

Zastosowanie urządzenia

Specjalistyczne zamrażarki stosuje się w wielu różnych punktach takich jak: kliniki weterynaryjne, stacje krwiodawstwa, apteki, instytuty naukowe, miejsca szczepień, laboratoria czy ośrodki badawcze. Optymalne parametry temperaturowe zapewniają odpowiednie warunki przechowywania materiałów biologicznych, farmaceutycznych i innych.

Zamrażarki niskotemperaturowe stworzone są do osiągania temperatur w zakresie -20°C do -86°C. Długowieczność i tym samym niezawodność tych urządzeń przy odpowiedniej konserwacji wynosi od 12 do 15 lat. Urządzenie powinno zapewniać szybki powrót i stabilność temperatury, ponieważ ma to kluczowe znaczenie w utrzymaniu integralności próbki. 

zamrażarka niskotemperaturowa

Rodzaje zamrażarek niskotemperaturowych

Istnieją dwa rodzaje tych urządzeń- o poziomym i pionowym typie konstrukcji.

W przypadku zamrażarek poziomych- ubytek ciepła jest mniejszy niż w wariantach pionowych. Dzieje się tak, ponieważ zimne powietrze pozostaje w urządzeniu podczas otwierania klapy. Zajmują one natomiast więcej przestrzeni w laboratorium. 

Zamrażarki niskotemperaturowe pionowe dają możliwość optymalnie wykorzystać zajmowaną powierzchnię w stosunku do oferowanej pojemności. Minusem natomiast jest szybsza utrata chłodzonego powietrza, podczas wkładania i wyjmowania produktów wewnątrz zamrażarki.

Chłodzenie i rozmrażanie w zamrażarce niskotemperaturowej

Czas schładzania od temperatury otoczenia do temperatury oczekiwanej symbolizuje jak mocny układ chłodniczy, istnieje w danym modelu zamrażarki niskotemperaturowej. Pożądane jest jak najszybsze schłodzenie zawartości urządzenia. Średni czas schładzania nie powinien przekraczać 5 godzin.  Odwrotnie jest w przypadku czasu rozmrażania zawartości. Im dłużej trwa czas rozmrażania, tym lepiej. Pozwala to określić, jak długo urządzenie jest w stanie pracować w trybie awaryjnym oraz zapewnia o dobrej szczelności.